Vârful Curcubăta Mare

Varful Curcubata Mare apartine de masivul Bihor si are o inaltime de 1849 metri. Mai recent i s-a schimbat numele in Varful Bihor, dar numele lui de la origini este Varful Curcubata Mare; nume care a fost dat de localnicii influentati de forma varfului muntos si nicidecum de specialistii care s-au nascut mult mai tarziu si care au hotarat sa-i schimbe numele.
Masivul Bihor , la randul lui face parte din Carpatii Occidentali ramură a Carpatilor Romaniei, alaturi de Carpatii Meridionali si Carpatii Orientali. Varful Curcubata poate fi vazut in zilele senine cu vizibilitate buna de la distante mari, chiar de la 80 de km.

Varful Curcubata Mare - Muntii Apuseni

Varful Curcubata Mare – masivul Bihor

Masivul Bihor face parte dintr-o grupa a Carpatilor Occidentali si anume din Muntii Apuseni, grupa montana care incepe de la Mures inspre nordul tarii. Aceasta grupa muntoasa este de fapt reprezentativa pentru toti muntii Carpati Occidentali ea avand varfurile cele mai proeminente si inalte alaturi de Varful Vladeasa – 1836 de metri si de varful Muntele Mare cu ai sai 1826 de metri. Varful Curcubata Mare se deosebeste usor de celelalte varfuri prin faptul ca pe acest varf este instalat un releu de televiziune si telecomunicatii, vizibil si el de la departare; acesta fiind si motivul pentru care a fost ales acest punct de instalare a releului; faptul ca putea emite pana departe fara blocaje naturale, fara mari probleme. Pentru a ajunge pe Varful Curcubata Mare, se recomanda sa se evite anotimpurile reci si mai ales iarna.

Piatra de varful Curcubata Mare sau varfulBihor

Piatra varful Curcubata Mare sau varful Bihor

Vara accesul se poate face cu autovehicole de teren pe drumul care duce la releu, sau pe jos pe traseul banda albastra, cu intrarea pe acest traseu de langa Cabana Ulpia Traiana. Acest traseu pe banda albastra tine in jur de 7 ore, asa ca va recomand multa atentie la incaltaminte, la ce luati cu voi, apa neaparat si mai ales o pelerina de fiecare participant din grup, fiindca vremea pe munte se poate schimba brusc si te poti trezi in mijlocul potopului care vine cu rafale de vant din toate directiile, cum m-am, trezit odata in Retezat. Dar paza buna trece primejdia rea. Nu uitati sa va ganditi inainte unde veti dormi noaptea urmatoare, rezervand cazare in Arieseni sau Vartop, la una din multele pensiuni din Arieseni sau din localitatile invecinate. Cazare in Arieseni , la pensiuni arieseni sau hoteluri arieseni, gasiti usor intrand pe CazareArieseni.ro, sau pentru cazare in Vartop, intrati pe CazareVartop.ro. Succes – Drum Bun !